De haas die naar de maan staart

haas die naar de maan staart met godin symbool

“Zoek haar om middernacht, terwijl ze haar neus optrekt en haar hoofd opheft naar de volle maan, terwijl haar zachte oren naar achteren vallen. Zij is de haas die naar de maan staart” (Grace Nuth)

 

De kracht van drie

In een recente orakel kaartlegging van een goede vriendin van mij, kreeg ik de boodschap om alert te zijn op symbolen en tekens en dat er een nieuw begin op mijn pad komt. Ik geloof zeker in tekens en symbolen en als iets drie keer (of meer) langskomt dan ga ik goed opletten.

 

De afgelopen weken ben ik in verschillende situaties hazen tegengekomen. Ik kreeg een haas als knuffeldier, ik had een visualisatie waarin een haas me hielp, en ik was onlangs in Norwich (Engeland) en kwam deze ‘Moon Gazing’ hazen van Wyn Abbot Ceramics tegen (zie foto) en ik werd op slag verliefd op ze. Omdat hazen duidelijk hun aanwezigheid in mijn leven hebben laten voelen, besloot ik dat het tijd was om wat meer over hen te weten te komen, en in het bijzonder over de haas de naar de maan staart.

 

Wat is de link tussen hazen en de maan?

Hazen zijn sinds de oudheid in verband gebracht met de maan en verhalen over hen zijn over de hele wereld te vinden. De maanhaas is een mythische figuur in de folklore van het Verre Oosten en zou volgens hen op de maan leven. Men denkt dat de folklore is ontstaan ​​in China en zich heeft verspreid naar andere Aziatische culturen. De maanhaas wordt gezien als een metgezel van de maangodin, Chang'e, en beukt constant op het levenselixer. In China zouden de hazen die naar de maan staren naar hun voorouders kijken.

 

In het boeddhisme heb je het verhaal van de haas die zijn lichaam opofferde voor een uitgehongerde man. Als beloning werd het beeld van de haas op het oppervlak van de maan geplaatst, zodat zijn grote daad van onbaatzuchtige opoffering bekend zou zijn over de hele wereld tot het einde der tijden.

 

Wat symboliseert de haas?

De haas zelf wordt al lang gezien als een heilig dier. In de Keltische cultuur geloofde zij dat de haas bovennatuurlijke krachten had en banden had met de geestenwereld. Het werd ook gezien als onwettig om de haas op te eten.

 

De haas is verbonden met vruchtbaarheid en overvloed en met de lente en de godin Ostara (of Eostre). De haas is ook specifiek verbonden met de maand maart, wanneer het paarseizoen plaatsvindt en de hazen prikkelbaar en onvoorspelbaar zijn. Hier komt dan ook de Engelse uitdrukking ‘mad as a March hare’ vandaan.

 

Op afbeeldingen van de haas die naar de maan staart, is vaak een spiraal te zien (zie foto hierboven). Deze spiraal wordt beschouwd als de vroegst bekende symbool van spiritualiteit. Het is het symbool van de Godin en staat voor vruchtbaarheid, groei, wedergeboorte en voortdurende verandering.

 

En wat betekent de ‘Moon Gazing’ haas voor mij?

Als ik kijk naar de hazen die naar de maan staren kijk, geven ze me een gevoel van rust en verwondering. Al sinds ik een klein meisje was, keek ik graag naar de maan. Het maakt niet uit in welke fase de maan is, het brengt me altijd vreugde. De hazen die naar de maan staren brengen dat gevoel ook bij me naar boven en maken me kalm en vredig. Ze geven me een gevoel van overgave en vertrouwen in de toekomst en dat er goede dingen op mijn pad komen.

Previous
Previous

What’s in a name? Zijn tarotkaarten en orakelkaarten hetzelfde?

Next
Next

Waar staat de doodskaart in de Tarot nou echt voor?